Βάζω βάζο. Βάζεις βάζο; Να βάλεις βάζο, γιατί να μη βάλεις; Με λουλούδια ή χωρίς. Με σκαλίσματα ή χωρίς. Με νερό ή χωρίς. Με περιεχόμενο ή χωρίς. Να βάλεις βάζο. Έχεις λόγους πολλούς να το κάνεις. Βάζο όμως έχεις; Βάζα έχεις; Σίγουρα έχεις. Τόσα δώρα από θείες που ίσως βρίσκονται ακόμα μέσα στα κουτιά τους, φυλαγμένα, με την προοπτική να πας να τα αλλάξεις…
Ανέβα στο σκαμνί, άνοιξε την επάνω – επάνω ντουλάπα, αυτήν στην οποία έχεις καταχωνιάσει όλα τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς συχνά. Ψάξε. Εκεί έχεις βάζα, πολλά. Κατέβασέ τα. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όλα, όσο διαφορετικά κι αν μεταξύ τους μοιάζουν, όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι, όσο αλλόκοτα με το σπίτι σου και αν δείχνουν, αρχικώς… Βγάλε τα στο φως, κοίταξέ τα καλά και θα δεις. Θα βρεις να τα βάλεις.
Πριν από όλα τ’ άλλα, επειδή ακριβώς εσύ έχεις καιρό να τα ακουμπήσεις αλλά ενδεχομένως να τα έχουν ακουμπήσει ζωύφια, έντομα, πλάσματα της νύχτας που κυκλοφορούν μες στις ντουλάπες, πλύνε τα καλά. Να λαμποκοπήσουν. Να φύγει από επάνω τους η πολυκαιριά κι η σκόνη. Να τα δεις όπως πρέπει να τα δεις. Στην καλύτερή τους μορφή. Όση ώρα θα στεγνώνουν, κάνε το πλάνο σου.
Τα μεγάλα βάζα, τα βαριά, τα ψηλά, αυτά με τον μεγάλο – πλατύ πάτο, να πας και να τα βάλεις στις γωνιές. Να τα ακουμπήσεις στο πάτωμα. Θα λάβουν έτσι το ρόλο του επίπλου. Μέσα τους να τοποθετήσεις ήλιους ψηλούς ή κλαδιά που μπορείς να αφήσεις στο φυσικό τους χρώμα ή και να τα βάψεις. Για σκέψου: κλαδιά κατακόκκινα, κλαδιά κίτρινα, μπορούν να δώσουν τόνους δροσιάς μες στο σπίτι και κάτι ποπ συνάμα. Ίσως και να χρυσίσουν, αν αυτό ταιριάζει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Τα μεσαία βάζα, αυτά που δεν είναι πολύ μικρά για να σταθούν στο πρεβάζι, αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλα για να μπορείς να τα ακουμπήσεις κατάχαμα, δίχως τον κίνδυνο να πέσουν εύκολα, να τα βάλεις επάνω σε όσες ίσιες επιφάνειες έχει το σπίτι. Έχει. Πολλές. Στο χαμηλό τραπέζι του σαλονιού, στο κέντρο της τραπεζαρίας, στον μπουφέ. Μπορείς να τα βάζεις ένα – ένα, μόνα τους ή σε ομάδες, ακόμα και αν δεν μοιάζουν. Αρκεί να έχουν μέσα τους την ίδια ομάδα λουλουδιών. Να έχουν για παράδειγμα, όλα γαρύφαλλα ή όλα τουλίπες. Θα δείξουν έτσι όμοια, παρόλο που δεν είναι. Θα δείξει και το σπίτι πιο πλούσιο, πιο γιορτινό, πιο όμορφο.
Τέλος, τα μικρά, τα λιλιπούτεια, τα ένα σωρό βαζάκια που έχουν μαζευτεί και ένιωθες πως είναι για πέταμα, αυτά τα μικρά αλλά ίσως και σημαντικότερα, θα τα βάλεις τριγύρω, όπου βρεις χώρο που χρειάζεται μιαν ανανέωση. Στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο τραπέζι του μπαλκονιού… Δεν χρειάζεται να έχουν λουλούδια μέσα. Μπορούν απλώς να έχουν άμμο που θα περιμένει τα κοχύλια που θα μαζέψεις και φέτος από το νησί.