«Τ’ άπλυτα στη φόρα»
Δεν έχεις άπλυτα; Έρε κάτι δηλώσεις! Ποιος δεν έχει άπλυτα, βρε; Καλά από κείνα, αλλά από τ’ άλλα; Τα ιδρωμένα, τ’ άπλυτα, τα πολυφορεμένα…
Έρχεται η ώρα να βγουν από πάνω σου και πρέπει να βρουν να τοποθετηθούν. Η λύση να χωθούν απευθείας στο πλυντήριο και να αναμένουν την ώρα πλύσης, δεν κρίνεται σωστή. Ενέχει τον κίνδυνο να πλυθούν όλα μαζί χρωματιστά, λευκά και μαύρα και να γίνει εκεί μέσα της παλέτας. Επιπλέον, ενέχει τον κίνδυνο να βρομοκοπήσει ο τόπος από την κλεισούρα. Πάμε για άλλες, πιότερο ευωδιαστές λύσεις.
Καλάθι και φάουλ: Στο ύφος που κυριαρχεί στο μπάνιο σου ή στο ακριβώς αντίθετό του, για να δημιουργεί ενδιαφέρον. Ψάθινο καλάθι, από χοντρή ή λεπτή ψάθα, στο ίδιο το χρώμα της ή σε άλλο. Πορτοκαλί, ροζ, γκρι, άσπρο, πράσινο. Να έχει καπάκι εύκολο στο χειρισμό, για να μη βαριέσαι να το σηκώνεις. Το ζήτημα είναι να γεμίζει με ευκολία, ανεξαρτήτως της δυσκολίας και της συχνότητας αδειάσματός του. Προσοχή στην περίπτωση που είναι κατασκευασμένο από ξύλο: ίσως κάποιες αμυχές να πληγώσουν το αγαπημένο σου τούλινο φόρεμα. Από την άλλη βέβαια, το αγαπημένο σου τούλινο φόρεμα δεν έχει θέση εκεί μέσα. Το φοράς, το βγάζεις, το πλένεις με τα χεράκια σου (με μαλακό απορρυπαντικό), το απλώνεις σε κρεμάστρα να στεγνώσει στη φόρμα του. Δεν θα κάνουμε και μάθημα οικοκυρικής από τη στήλη! Μήπως να κάνουμε; Θα το σκεφτώ.
Στα σκουπίδια: Σε έναν τσίγκινο, κυλινδρικό κάδο σκουπιδιών, με καπάκι. Έχει μεγάλη χωρητικότητα και βγαίνει σε δεκάδες χρωματισμούς. Κόκκινο χτυπητό εντός του κατάλευκου μπάνιου, το φαντάζεσαι; Υπέροχο! Να επιδείξεις λίγη προσοχή ως προς την υγρασία. Αναλύω. Την καταϊδρωμένη μπλούζα που φορούσες στην προπόνηση κι είναι αυτό που λέμε «λούτσα», δεν θα την ρίξεις έτσι εκεί μέσα. Θα την στεγνώσεις πρώτα. Η υγρασία, γενικώς, δεν ευνοεί τον τσίγκο. Γεννά σκουριές που θα τις βρεις μπροστά σου, σε κάποιο αγαπημένο πουκάμισο. Η σκουριά μπορεί να αποφευχθεί και αν εντός του κάδου τοποθετηθεί μια σακούλα σκουπιδιών, οπότε τα ρούχα ακουμπούν στη σακούλα. Αν μάλιστα είναι από αυτές που ευωδιάζουν λεβάντα, θα καταπολεμηθεί και η όποια μυρωδιά κάλτσας αναδύεται.
*Τσίγκινο tip: Χρησιμοποίησε το μικρό, τσίγκινο καδάκι, το αδερφάκι δηλαδή του μεγάλου που συνήθως έχουμε στην κουζίνα για τις φλούδες πατάτας. Χρησιμοποίησέ το για κάλτσες, μόνο. Για εσώρουχα, μόνο. Θα ξέρεις τι σου γίνεται και δεν θα ψάχνεις τα μεταξωτά βρακιά ανάμεσα σε επιδέξια παντελόνια που έχουν την τάση να μπερδεύουν τα μπούτια τους.
**Γενικό tip: Όποιο υλικό κι αν φιλοξενεί τ’ άπλυτά σου, ακόμα και ύφασμα να είναι, πρέπει να φιλοξενεί άπλυτα στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση, ήτοι στεγνά. Τούτο συμβάλει στο να ξεχνιούνται εύκολα και να μη σ’ απασχολούν ως τη στιγμή που θες να τα φορέσεις. Διαφορετικά, οσμή σαπίλας θα σου τα υπενθυμίσει απότομα ένα βράδυ, αναγκάζοντάς σε να τρέχεις να βάζεις πλυντήριο. Με τούτα και με κείνα, δεν το γλίτωσα το μάθημα της οικοκυρικής!
Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου