Παίρνω το βαλιτσάκι μου…
Παίρνω το βαλιτσάκι μου και φεύγω ή παίρνω το βαλιτσάκι μου και έρχομαι; Κι όταν φτάνω, ανοίγω το βαλιτσάκι μου, το αδειάζω και το ανεβάζω στο πατάρι ή το ανοίγω, το αδειάζω και το γεμίζω ξανά; Είναι πολλά τα ερωτήματα.
Αναλογίσου δε πως η έννοια της βαλίτσας είναι από μόνης της ένα ερώτημα. Ας την πιάσουμε από τη χειρολαβή…
Μια βαλίτσα είναι φτιαγμένη για να μεταφέρει πουκάμισα από τη μια πόλη στην άλλη, να μεταφέρει βρακιά από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο, να μεταφέρει μαγιό από το ένα νησί στο άλλο. Τώρα κοντά δεν την γύρισες κι εσύ απ’ το νησί; Της έβγαλες από μέσα όλα τα τσαλακωμένα ρούχα, μαζί με κάθε ανάμνηση που είχε χωθεί στα νήματα, στις τσακίσεις και στις τσέπες… Μαζί με κάθε πίκρα για τις διακοπές που τελείωσαν. Τι την κάνεις το λοιπόν, μετά από τόση εμπειρία;
Ιδέα Α: τη χρησιμοποιείς ως βοήθεια στην καθημερινότητά σου.
Τακτοποιείς μέσα της σιδερωμένα σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες. Τα λεγόμενα και είδη προικός. Τα διατηρείς εκεί καθαρά, έτοιμα για χρήση, δίχως τον κίνδυνο να σκονιστούν, να τσαλακωθούν, να ταλαιπωρηθούν. Έρχεται ένας μουσαφίρης στο σπίτι; Έχεις έτοιμα τα λευκά του είδη – ας είναι και γαλάζια…
Ιδέα Β: τη χρησιμοποιείς ως ντεκόρ, αυτό που αν μιλούσαμε σωστά γαλλικά θα λέγαμε διακόσμηση.
Αν μιλάμε για μια παλαιού τύπου βαλίτσα (που για τέτοιου τύπου θέλω να μιλάμε…) αποτελεί για σένα έπιπλο, εκτός από είδος μεταφοράς. Η βαλίτσα αυτή, που μπορεί να είναι καρό, μπορεί να είναι ριγέ, μπορεί να είναι δερμάτινη, μπορεί να είναι και τρύπια, μπορεί να ακουμπήσει ωραιότατα κάτω στο πάτωμα ανοιχτή. Τότε ακριβώς, θα της ανοιχτούν ορίζοντες καινούργιοι και νέες, συναρπαστικές διαδρομές!
Βαλίτσα – Κάβα: Με τα μπουκάλια της τεκίλα πλάι στα μπουκάλια του ουίσκι. Με τα μπουκάλια του κονιάκ τριών αστέρων, πλάι στα μπουκάλια του μπράντι των πέντε αστέρων. Με τα μπουκάλια όρθια, διότι δεν μιλάμε για μπουκάλια κρασιού που τους αρέσει να ξαπλώνουν.
Βαλίτσα- Βιβλιοθήκη: Μια λιλιπούτεια βιβλιοθήκη με τα αγαπημένα σου βιβλία στοιχισμένα – αυτά που για κάποιο λόγο ξεχωρίζουν μέσα σου και μέσα της.
Βαλίτσα – Θήκη για καλλυντικά: Μπουκάλια αρώματος, αφροί ξυρίσματος, ξυραφάκια, βούρτσες – όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής, μπορούν να χωρέσουν εκεί μέσα, πλάι στο άρωμά σου ή στο άρωμα που αναδύεται από το λουλούδι που έβαλες στο βάζο. Τι, δεν έβαλες; Βάλε…
Βαλίτσα – τραπέζι: Ακούμπησε την παλιά σου βαλίτσα πάνω στα πόδια από εκείνο το τραπέζι που έσπασε και περί στολίσματος και γεμίσματος, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει. Όλα πηγαίνουν, όλα ταιριάζουν, όλα θα βρουν εξήγηση στο γιατί είναι εκεί μέσα, αρκεί να είναι πραγματικά δικά σου.
Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου