Σκαλί. Σκαλιά. Κάθε μέρα τ’ ανεβαίνεις. Όλοι τ’ ανεβαίνουμε. Δεν έχει σημασία αν μένουμε σε όροφο ή σε ισόγειο, αν υπάρχει ασανσέρ ή δεν υπάρχει, αν το σπίτι είναι μεζονέτα ή φλατ – αυτό που λέμε, ίσωμα… Σκαλιά γεμάτη η ζωή μας, χώρια τις ανηφόρες. Σκαλιά που ανεβαίνουν από μόνα τους, στο μετρό. Σκαλιά που ανεβαίνουν με δυσκολία, όταν κουβαλάμε ψώνια. Σκαλιά που σέρνονται, που σέρνεσαι σ’ αυτά, όταν η διάθεση είναι βαριά κι ασήκωτη. Σκαλιά που κάποια στιγμή, λίγο μετά ή και πολύ αργότερα, κατεβαίνουν και μάλιστα εύκολα. Σκαλιά παντού. Μέσα στο σπίτι, γιατί όχι;
Η αίσθηση της σκάλας προσδίδει από μόνη της μια συνέχεια, μια έκταση, ένα μάκρος, μια διαδρομή, ακόμα κι αν όλα γύρω της είναι στατικά. Λίγα σκαλιά, θα δώσουν το κατιτίς και στο σπίτι σου και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου δύσκολο να χτιστούν.
Η σκάλα σε έπιπλο: Τοποθέτησε στον τοίχο σου ένα έπιπλο με συρτάρια που θα είναι ίσο σε μήκος και πλάτος, μα θα διαφέρει σε ύψος. Σαν πόντιουμ νικητών, κάπως…
Στα συρτάρια βάλε όσα δεν θέλεις να βλέπεις και στις θέσεις των νικητών τοποθέτησε όσα αγαπάς, με τη σειρά που εσύ θα αποφασίσεις. Χρυσό μετάλλιο στην φωτογραφία από την Σίκινο. Αργυρό μετάλλιο στην φωτογραφία από τη Σαντορίνη. Χάλκινο μετάλλιο στη φωτογραφία από την Μύκονο. Σε κάθε περίπτωση, νικητής «Οι Κυκλάδες».
Η σκάλα σε μεταμόρφωση: Μιλάμε για τη γνωστή σκάλα της εργατιάς. Η σκάλα που σε βοηθά να κατεβάσεις από την ψηλή ντουλάπα το φόρεμα με την ψιλή μουσελίνα. Η σκάλα που σε βοηθά να ξαραχνιάσεις. Η σκάλα που σε βοηθά να φτάνεις όσα δεν φτάνεις. Μιλάμε γι αυτή την πασίγνωστη σκάλα που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια, μα σχεδόν σε όλα τα σπίτια ως ήρωας αφανής. Αυτή την σκάλα βγάλε έξω. Σε κοινή θέα.
Αν είναι σκουριασμένη άσε την στην αποθήκη για να τη χρησιμοποιείς για τις δουλειές και πήγαινε ν’ αγοράσεις μια καινούργια. Καθαρή κι αστραφτερή. Στο κάτω – κάτω, αυτή την έξω σκάλα, δεν θα μπορείς κάθε λίγο και λιγάκι να την αδειάζεις. Θα είναι γεμάτη.
Πάνω της θα βάλεις παπούτσια, μετατρέποντάς την σε παπουτσοθήκη – αν δεν έχεις – που και να έχεις, σκέψου πόσες γόβες έχεις!
Πάνω της θα βάλεις γλάστρες, μετατρέποντάς την στους κρεμαστούς κήπους του μπαλκονιού σου. Αν πρόκειται για διπλή σκάλα, μιλάμε για το όγδοο θαύμα του δικού σου κόσμου.
Πάνω της θα βάλεις παιχνίδια, μετατρέποντάς την σε έργο τέχνης παιδικού δωματίου ή και ενηλίκου. Πάνω της θα βάλεις κάδρα, διακοσμητικά, πετσέτες, γραβάτες, μπουκαλάκια γεμάτα άρωμα ή άδεια εντελώς.
Πάνω της θα βάλεις πραγματικά ό,τι σου έρθει, αρκεί να το βάλεις με τέχνη. Και εκεί, πάνω της, θα δεις τα όνειρά σου, σκαλί – σκαλί, ν’ ανηφορίζουν προς το ταβάνι και να απογειώνονται ένα – ένα με προορισμό τον ουρανό.
Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου