Καλοκαίριασε. Στις ημερομηνίες, στις θερμοκρασίες, στις ψυχές. Ιούνιος. Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Κοίτα. Τα σύννεφα είναι κάτασπρα. Οι θάλασσες, θαλασσιές. Τα πρόσωπα λίγο πιο χαρούμενα. Καλοκαίριασε. Οι ταβέρνες στρώνουν στα πεζοδρόμια τα τραπέζια τους και ο κόσμος τρώει έξω. Έξω, κυριολεκτικά. Σε πλατείες, σε καρέκλες επάνω σε πλακόστρωτα, σε μπαλκόνια. Η ζωή βγαίνει έξω. Ώρα να βγει και το σπίτι σου, να πάρει τον αέρα του. Κοίταξε καλά όλα σου τα έπιπλα και σίγουρα θα βρεις μερικά που μπορούν να σταθούν και εντός, και εκτός, και επί τα αυτά…
Ας κάνουν την αρχή οι σιδερένιες καρέκλες. Διάλεξε ένα χρώμα της αρεσκείας σου ή ένα χρώμα που ταιριάζει με το χρώμα που έχουν ήδη οι γλάστρες σου. Κόκκινο; Πανέμορφο, γιατί όχι; Κίτρινο, γιατί όχι; Πράσινο, γαλάζιο, μοβ, οτιδήποτε. Όποιο χρώμα και αν διαλέξεις, κάτω από τον ήλιο ή το φεγγάρι του Ιουνίου θα δείχνει υπέροχο. Φέρε έξω τις καρέκλες, βάλε τις γύρω από το τραπέζι (αυτό δεν μας υποχρεώνει κανείς να είναι σιδερένιο, ας είναι οτιδήποτε…) και θα δεις το μπαλκόνι σου ανανεωμένο. Φωτεινό. Χαμογελαστό σχεδόν. Αν μάλιστα οι γωνίες του σου επιτρέπουν να έχεις και έναν μικρό καναπέ, στρώσε του και ασορτί, χρωματιστά μαξιλάρια ή ριγέ, ναυτικά, λουλουδάτα. Άλλος αέρας θα φυσήξει και θα δεις, θα μπει κι από το παράθυρο να σου δροσίσει το σπίτι.
Αν στην τραπεζαρία του σπιτιού έχεις εκείνες τις καπιτονέ, αδιάβροχες καρέκλες, κάνε το εξής. Άσε μερικές τριγύρω από το τραπέζι, ας πούμε τέσσερις. Τις άλλες δυο ή τις άλλες τέσσερις σύρε τις έξω στο μπαλκόνι. Θα του προσδώσουν μιαν αίσθηση πολυτέλειας και ταυτόχρονα, θα δείξουν και το ίδιο το σπίτι μεγαλύτερο. Είτε το κοιτάς από μέσα προς τα έξω είτε από έξω προς τα μέσα. Θα βλέπεις τις ίδιες καρέκλες, την ίδια αισθητική, οπότε το μπαλκόνι σου θα λειτουργεί ως προέκταση του σπιτιού και η τραπεζαρία, ξαλαφρωμένη από τις πολλές καρέκλες, θα φαντάζει πιο άνετη.
Στον τοίχο του μπαλκονιού πήγαινε και κάρφωσε έναν καθρέφτη. Αν μάλιστα έχει παλιώσει και σου φαίνεται φθαρμένος, θα δείχνει ιδανικός εξωτερικά. Η φυσική του φθορά θα μοιάζει φυσική… Δεν θα ενοχλεί στο μάτι, όπως θα ενοχλούσε ενδεχομένως στα ενδότερα του σπιτιού. Ο καθρέφτης θα σε βοηθά και να βλέπεις ποιος έρχεται από τον πίσω δρόμο. Λειτουργικά πράγματα! Στην απέναντι πλευρά, στον άλλον τοίχο, βάλε κάδρα που σου είναι ευχάριστο να κοιτάς. Είτε κατάματα είτε μέσα από τον καθρέφτη.
Κάτω από τον καθρέφτη, διάλεξε να βάλεις ένα έπιπλο μικρό, χαμηλό, με συρτάρια. Να έχεις χώρο για τα κεράκια, τα ρεσό, τα σπίρτα, τα καλοκαιρινά τραπεζομάντηλα, τα μαχαιροπίρουνα που χρειάζεσαι, ώστε να μην πηγαινοέρχεσαι στην κουζίνα όταν θέλεις να φας στο μπαλκόνι. Ένα έπιπλο που ανεξαρτήτως του πως το αγόρασες, μπορείς να το κάνεις να δένει άριστα με την υπόλοιπη διακόσμηση. Αρκεί, να το ξύσεις κι ύστερα να το βάψεις. Σιγά τον κόπο. Μια μέρα θα σου φάει κι αυτή, στο μπαλκόνι…